De winter komt alweer snel dichterbij en daarmee misschien ook wel je wintersport vakantie! En juist rond deze tijd kan je de beste deals binnenslepen als het gaat om kleding en benodigdheden. De winkels ruimen hun oude voorraad op om plek te maken voor de 2019 collectie. Maar wat heb je allemaal nodig voor zo’n wintersport vakantie? Misschien is het je eerste keer of kan je geheugen wel een opfrisbeurt gebruiken.

De wintersport-checklist:

1. Wintersport verzekering

Een van de belangrijkste dingen die misschien nog wel eens vergeten wordt. Weet jij eigenlijk of jouw (reis)verzekering ook een wintersportdekking heeft? Anders kunnen de kosten al snel hoog oplopen. Let wel op dat off-piste skiën/snowboarden niet bij elke verzekering verzekerd is. De doorlopende reisverzekering van de Nederlandse Ski Vereniging is een van de weinige verzekeringen die zowel op de piste als off-piste dekking biedt. Let wel op: als er een uitdrukkelijke waarschuwing of verbod geldt vanwege dreigend gevaar en deze wordt genegeerd kan de verzekering besluiten niet uit te keren.

2. Wintersportuitrusting

Als je uitrusting (kleding & materiaal) niet op orde is krijg je spijt. Wij raden dus aan om hier goed in te investeren. Kleding moet vooral lekker zitten en zorgen dat je warm blijft. Pas hierbij het welbekende 3-lagen systeem toe (onderlaag, de tussenlaag en buitenlaag). Ga als onderlaag voor thermisch ondergoed van merinowol. Merinowol voert je zweet en lichaamswarmte goed af en als het kouder wordt isoleert het je lichaam. Bijkomend voordeel is dat merinowol extreem goed bestand is tegen geurtjes! Zorg als buitenlaag voor een goede warme en waterbestendige broek en jas. Niets zo vervelend als dat je tijdens een goede sneeuwbui doorweekt de piste af komt. Draag jij een helm op de piste? Nee? Doen! In sommige gebieden is dit zelfs verplicht.

Wintersport kleding

3. Lees je in in de verkeersregels

Nee, niet de verkeersregels onderweg (ja, oké, die ook) maar de verkeersregels op de piste. Want die zijn er! De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft regels opgesteld om ongelukken op de piste te voorkomen. Leef jij deze regels niet na en krijg je een ongeluk? Dan kan het zijn dat je voor de financiële gevolgen aansprakelijk wordt gesteld en zelfs strafrechtelijk vervolgd wordt. Lees hier de regels.

4. Loop je ski-/snowboard-uitrusting na

Grote kans dat je ski’s en/of snowboard alweer een jaar stil heeft gestaan in een hoekje. Loop daarom alles even na. Zitten de schroeven nog vast, werken de bindingen nog, etc. Zelf geen wax en slijpspullen in huis? Breng ze dan even langs bij een gerenommeerde wintersportzaak voor een onderhoudsbeurt.

5. Controleer of je paspoort of identiteitskaart nog geldig is

Ook al ga je wellicht met de auto naar je wintersport vakantie, vergeet niet dat je je ten alle tijden moet kunnen legitimeren en er grenscontroles kunnen zijn. Check even snel of je paspoort of identiteitskaart nog wel geldig is!

6. Materiaal huren? Reserveer het materiaal van te voren

Heb je geen eigen materiaal en moet je ski’s of een snowboard huren? Regel dit dan alvast vanuit huis. Vaak ben je een stuk goedkoper uit als je online je materiaal reserveert.

7. Train je spieren en voorkom extra spierpijn

Aangezien je tijdens het skiën/snowboarden in een houding staat die je niet gewend bent kan dit de eerste dagen zorgen voor flinke spierpijn. Zorg daarom dat je thuis op tijd je beenspieren begint te trainen zodat je de hoeveelheid spierpijn enigszins reduceert. Daarbij is de kans op blessures minder als je getraind de berg op gaat.

8. Zorg dat je auto (+verzekering) in orde is

Ga je op wintersport vakantie met de auto? Zorg dan dat je auto wintersport-klaar is. Check zo of je wel een autoverzekering hebt met Europa dekking, laat je winterbanden onder de auto zetten en loop je sneeuwkettingen na. Sneeuwkettingen kan je ook voor een paar tientjes huren. Zorg daarnaast dat je voorbereid bent op koud weer, leg een dikke deken in de auto, zorg voor voldoende anti-vries, slotontdooier en neem een waxinelichtje mee. Mocht je onderweg stil komen te staan dan kan je met één waxinelichtje de auto al vorstvrij houden. Heb je een vignet nodig voor het land waar je heen gaat? Deze kan je online bestellen of voor de grens bij een tankstation halen.

Lekke band onderweg?
Tip: Pech onderweg is vervelend maar vaak ook snel op te lossen. Lekke band voorkomen of repareren? Neem een TireJect start-vakantie kit mee en je kunt elke tubeless band snel een eenvoudig repareren.

Sneeuwkettingen

9. Ga een dagje indoor oefenen

Eerste keer dat je op wintersport gaat of heb je het al lang niet meer gedaan? Het helpt altijd om indoor nog even te oefenen of alvast een paar lessen te pakken. Indoor skiën/snowboarden is anders dan op de piste maar is goed om de eerste basis onder de knie te krijgen.

10. Lees je in in het gebied

Kijk van te voren alvast wat er allemaal te doen is in het gebied. Wat zijn er voor activiteiten buiten de piste en wat zijn de leuke restaurants en barretjes? Zo kom je alvast in de stemming en kan de voorpret beginnen! In veel gebieden kan je ook veel andere activiteiten doen, denk aan: sneeuwschoenwandelen, schaatsen, langlaufen, sleeën, rodelen, fatbiken, etc.

Heb jij je volgende wintersport vakantie al geboekt?

Lees ook:

5 redenen voor een wintersport naar Oostenrijk

Auteur

Schrijf een reactie