Ken je dat ‘gezonde’ gevoel als je terugkomt van een (wintersport)vakantie in de bergen? Het gevoel dat je lichaam weer vol energie zit door de frisse en ijle berglucht. Het komt overeen met het gevoel na een lange dag op het strand. De frisse zoute zeelucht en het gevoel dat je echt even weg bent geweest.

Guido Nijzink van Apex Adventures heeft in de zomer een kitesurfschool in IJmuiden. ’s Winters woont hij in Oostenrijk waar hij freeride (off-piste) reizen voor beginnende en gevorderde snowboarders organiseert én is zelf ook gids op deze reizen. Dat klinkt als the best of both worlds! Wat maakt het leven en werken in de bergen zo fijn?

10x waarom het leven in de bergen zo fijn is

1. Elke dag met je passie bezig zijn

Ik ben elke dag heerlijk in de bergen onderweg met mijn gasten en kan mijn passie over het snowboarden delen. Natuurlijk is het ook werk, maar wat is er nou mooier om elke dag datgene te doen wat je het liefste doet? Ik heb van mijn passie mijn werkt gemaakt.

2. Het beste kantoor in de wereld

Bergtoppen van bijna 3000m en uitzichten waar je u tegen zegt. Dit is natuurlijk wat anders dat een vierkant raam waar je de hele dag doorheen kunt kijken en alleen maar andere gebouwen ziet.

3. Elke dag is anders

Geen één dag is hetzelfde. Elke dag is weer anders qua omstandigheden.
De ene dag rij je dikke powder met een strak blauwe hemel en een dag later rij je de hele dag in de mist. Elke dag is dus weer een verassing en daarop moet je alles aanpassen.

Guido Apex

4. Geen stress

Je dag beginnen met 1,5 uur file rijden gaat hier niet gebeuren. Natuurlijk kan je even moeten wachten bij een lift, but who cares… Zodra je boven bent valt alle stress van je af en ben je alleen maar bezig met genieten.

Ok, als gids heb je natuurlijk een grote verantwoordelijkheid en komt er meer bij kijken dan alleen maar overdag met je gasten onderweg zijn. Voorbereidingen treffen zoals routes, weervoorspellingen checken, materiaal checken ,etc hoort er nu eenmaal ook bij, maar ook dit is geen stressvol werk. Je weet waar je het voor doet en de dag erna kan je hier volop van genieten samen met je gasten.

5. Meer energie

Als ik in Nederland ben dan moet ik mezelf af en toe echt dwingen om actief te zijn.
Hier in de bergen ga je op een vrije dag gewoon weer lekker de bergen in. Je pakt je splitboard en gaat lekker een stukje hiken of je gaat gewoon een uurtje ergens heen lopen in het dal. Een dag stil zitten lukt je hier gewoon niet.

6. De natuur

Nederland is ook mooi met haar uitgestrekte vlaktes en brede stranden maar in de bergen is alles nog zo puur. Her en der is het een en ander aangelegd maar over het algemeen is de natuur hier nog ‘echt’.

7. Heerlijk eten

Iedereen die wel eens op wintersport is geweest weet hoe lekker je in de bergen kunt eten. In de zuivere buitenlucht en na flink wat lichamelijke inspanning smaakt alles gewoon 10 keer zo goed. In Nederland hoef ik echt niet te proberen om voor 12:00 een complete maaltijd naar binnen te schuiven. Maar hier… met gemak!

Tiroler Grostl

8. Iedereen is gelijk

In de afgelopen 20 jaar dat ik in de bergen aan het werk ben is mij echt 1 ding opgevallen. Iedereen die hier niet geboren is, maar wel fulltime mee bezig is zijn allemaal gelijk. We delen allemaal dezelfde passie. Of je nu skier of boarder bent. We zijn 1 grote familie en we respecteren elkaar allemaal. We genieten van elkaars verhalen en mooi afdalingen.

9. Gastvrijheid

Waar je in Nederland raar wordt aangekeken als je een random iemand begroet, word je in de bergen altijd vriendelijk aangesproken. Iedereen begroet elkaar… “Servus!”.

10: Minimalistisch

Je hebt hier veel minder nodig om je rijk te voelen. Ski’s, een snowboard, een goed paar bergschoenen en je bent de wereld te rijk!

In de nieuwe reeks ‘het verhaal van…’ vragen we mensen die van hun passie hun werk hebben gemaakt hoe dat voor ze is en hoe ze het ervaren. Ze hebben een levensstijl waar veel mensen vaak jaloers op zijn. Wat maakt die levensstijl zo fijn? Of zijn er ook mindere kanten?

Lees ook: 10x waarom het strandleven het fijnste leven is

Auteur

Schrijf een reactie