De meeste kitesurf foto’s die we voorbij zien komen zijn gemaakt in de ideale omstandigheden; blauwe lucht, turquoise water, warme temperaturen en op spots met goede condities (vlak water, goede wind). Maar als je in Nederland woont ziet kitesurfen er niet altijd, of eigenlijk nooit, zo uit. Toch zijn er genoeg redenen om te gaan kitesurfen met slecht weer en in de kou.

Kitesurfen in de winter (en/of met slecht weer)

Veel kitesurfers wonen niet in de buurt van spots met, de hierboven beschreven, ideale condities. Ik kom vaak mensen tegen die kiten van april t/m oktober en de spullen dan 5 maanden in de kast leggen. Zonde! Kitesurfen in de winter kan juist zo mooi zijn.

De motivatie vinden om door weer en wind naar een kitespot te gaan en je naast de auto om te moeten kleden is natuurlijk niet altijd makkelijk. Ik geef je 5 redenen waarom je het eens zou moeten proberen:

 1. Het is een avontuur!
  Kitesurfen met 30+ knopen, donkere luchten en in de kou is een avontuur. Je voelt de kracht van de wind en het water en je bent voorbereid op alles.
 2. Een extra uitdaging en adrenaline kick
  Terwijl iedereen zich binnen opsluit sta jij buiten te shinen op het water. De uitdaging is om niet te veel te crashen in het koude water.
 3. Het is een skill booster
  Kitesurfen in choppy water en met vlagerige wind zorgt ervoor dat je veel geconcentreerder bent. Je moet je aandacht er echt bijhouden. Je zult merken dat je progressie boekt als het gaat om kite controle!
 4. Full body workout
  Kitesurfen in slechte omstandigheden vraagt veel van je lichaam en je verbrandt een hoop calorieën. Je lichaam is veel meer gespannen en moet energie omzetten in warmte.
 5. De spot delen met een paar mensen
  Aangezien veel mensen hun kitespullen ’s winters in de kast leggen is het vaak erg rustig op de kitespots. Genoeg ruimte om aan je tricks te werken. Let wel op dat je nooit alleen gaat!

Kitesurfen winterHoe koud is het water?

De actuele watertemperatuur van de Noordzee en het IJsselmeer kan je vinden op de website van het KNMI.

Wat je moet onthouden als je gaat kitesurfen in de winter

Safety first!

Als je gaat kitesurfen in de winter of met slechte omstandigheden moet je altijd zorgen dat je goed voorbereid bent. Check goed de voorspellingen en hou het weer in de gaten aangezien het snel kan veranderen. Check daarbij goed je materiaal (altijd eigenlijk) voordat je het water op gaat. Bij kou is het belangrijk dat je de kans op problemen minimaliseert. Als je onverhoopt een stuk moet zwemmen i.v.m. een kapotte lijn of kite koelt je lichaam erg snel af en licht onderkoeling op de loer.

Kleed je goed aan

Aangezien onderkoeling een risico is bij kitesurfen in de winter is het belangrijk dat je zolang mogelijk warm blijft. Ga dus nooit het water op zonder dat je goed ingepakt bent.

Zoals het laagjes systeem op wintersport geldt, is het ook goed om bij het kitesurfen meerdere lagen aan te trekken. Denk hierbij aan:

 • Een thermo voor je bovenlichaam
 • Een winterwetsuit (minimaal 5/3)
 • Windstopper en neopreen jas/hoodie
 • Handschoenen
 • Schoenen
 • Cap

Kitesurfen Wijk aan Zee

Ga nooit alleen het water op

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; ga niet alleen het water op tijdens de wintermaanden (en sowieso nooit). Als je met iemand samen bent kunnen jullie elkaar goed in de gaten houden en hulp halen als dit nodig is.

Ook als de buitentemperatuur lijkt mee te vallen kan het zeewater een stuk kouder zijn dan je denkt. Hoe aantrekkelijk het ook is om lang het water op te gaan, let altijd op waar je mee bezig bent. Lig je nog veel in het water? Denk er dan nog een keer goed over na of je wel in de winter moet gaan. Als je gaat, ga dan niet te lang. Je hebt vaak pas (te) laat in de gaten hoe erg je lichaam is afgekoeld.

Blijf lekker dichtbij de kust varen, als er problemen zijn ben je snel weer uit het water.

Nu ben je helemaal klaar om de kou te trotseren!

Foto’s gemaakt door www.kitepaparazza.nl.

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie