Kitesurfen wordt vaak gezien als een extreme sport waardoor men gelijk denkt dat het ook erg gevaarlijk is, maar is dat eigenlijk wel terecht? Ik beschrijf kitesurfen liever als een actiesport en je kan het zo extreem maken als je zelf wilt. Of het gevaarlijk is? Als je niet weet wat je doet ben je inderdaad een gevaar voor jezelf én voor anderen en als je doorgaat voor pro komen er uiteraard ook de nodige risico’s bij kijken. Wist je dat trouwens het aantal blessures onder kitesurfers opvallend laag is? Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis.
Waarom kitesurfen wordt gezien als ‘extreme sport’
Om te begrijpen waarom kitesurfen de stempel ‘extreme sport’ heeft is het belangrijk om te kijken naar de definitie van extreme sporten. Een sport wordt gezien als ‘extreme sport’ als er veel gevaar aan verbonden is. Men kan zich ernstig verwonden als men valt en beoefend de sport om er een kick (= adrenaline) van te krijgen. Adrenaline-junkies raken verslaafd aan deze kick en willen daardoor steeds meer, hoger of sneller.
Is de stempel ‘extreme sport’ terecht?
Als je kijkt naar de definitie van een extreme sport dan past kitesurfen daar wel bij. Kitesurfen is veel veel mensen een verslaving waardoor ze hun grenzen steeds verder opzoeken om dezelfde kick te ervaren. Spring je inmiddels 10 meter hoog, dan wil je naar de 15 meter en zodra je die haalt wil je het record van Nick Jacobsen verbeteren wat op ruim 28 meter staat.
Het antwoord op de vraag: is de stempel ‘extreme sport’ terecht? In het algemeen: JA! Natuurlijk gaat dit niet voor iedereen op, het is nog altijd aan jezelf hoe extreem je het maakt. Niet iedereen heeft de behoefte om grenzen op deze manier op te zoeken.

Is kitesurfen dan ook gevaarlijk?
Dit ligt vooral aan jezelf… Als je een goede cursus volgt bij een gecertificeerde school leer je hoe je met je materiaal om moet gaan, wat de veiligheidsregels zijn en wanneer je wel/niet moet gaan kitesurfen. Doe je dit niet en denk je dat je het allemaal zelf kan dan ben je een groot gevaar voor jezelf én voor anderen!
Voor normale mensen als jij en ik is kitesurfen dus eigenlijk helemaal niet zo gevaarlijk als wordt gedacht. Ik begrijp dat je dit denkt als je pro’s als Kevin Langeree, Nick Jacobsen en Joshua Emanuel aan het werk ziet. En daar ligt inderdaad wel het nodige gevaar. Bedenk maar eens wat er kan gebeuren als je op 20 meter hoogte hangt en een fout maakt… We hebben het dan echter over een select aantal mensen waarbij dit het geval is. De meerderheid vaart gewoon lekker heen en weer en daar kan niet heel veel gebeuren.
“Gevaarlijke reputatie kitesurfen onterecht”
Uit onderzoek van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, onder leiding van orthopedisch chirurg Daniel Haverkamp, blijkt dat het aantal blessures onder kitesurfers opvallen laag is. In het onderzoek werden 200 kitesurfers met wisselende ervaring een seizoen lang gevolgd. Het bleek dat het aantal ‘blessures per 1000 sporturen’, de internationale maatstaf, uitkwam op slechts 10,5. Bij populaire sporten als voetbal was dit minimaal 11 en bij handbal zelfs 15.
Meest voorkomende blessures
Uit het onderzoek bleek dat ook de ernst van de blessures wel mee valt. In de meeste gevallen lopen kitesurfers schaaf- of snijwonden op omdat ze per ongeluk op een schelp gaan staan. Zwaarder letsel ontstaat vrijwel altijd als gevolg van een sprong of een truc. Dan moet je denken aan kneuzingen aan de voet, enkel of knie.
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) geeft aan dat het reddingsacties jaarlijks groeit. We moeten echter niet vergeten dat het aantal kitesurfers jaarlijks ook toeneemt. In 2015 werd dit geschat op zo’n 13 duizend.