Een term die je als (kite)surfer of watersporter wellicht al eens hebt gehoord: een surfersoor. Een surfersoor is een vervelende aandoening waar iedere watersporter mee te maken kan krijgen als er geen voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Het is tevens een aandoening waar je niet zo 1,2,3 vanaf bent.

In dit artikel leggen we uit wat een surfersoor is en geven we tips hoe je kunt voorkomen dat je er zelf één (of twee) krijgt.

Wat is een surfersoor?

Een surfersoor treed op wanneer het oor veel blootgesteld wordt aan koud water, met name in combinatie met wind. Het probleem is vaak dat het erin sluipt en pas wordt opgemerkt als het kwaad al is geschied.

Als je het oor vaak blootstelt aan koud water (<18 graden) kan er botvorming komen onder de huid in de gehoorgang. Iets wat gestaag doorgroeid als het oor in aanraking komt met koud water. De eerste jaren is er weinig ongemak, totdat je last begint te krijgen van vastzittend water in het oor en terugkerende buiten oorontsteking. Het groeiende bot vernauwd de gehoorgang met infecties tot gevolg.

Bij een ernstige gevallen groeien ook de zenuwuiteinden tegen elkaar en kan er een medische ingreep plaatsvinden. Aangezien de foto’s ervan niet smakelijk en best heftig zijn plaatsen we deze niet in dit artikel. Google gerust en je bent gelijk genezen.

Surfersoor kitesurfen

Hoe herken je een surfersoor?

Een surfersoor is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Verminderend gehoord en zelfs gehoorverlies
  • Vaker oorontstekingen en/of oorpijn
  • Een drukkend gevoel in je oren
  • Het gevoel hebben dat er water in je oor zit of je dopjes in hebt

Hoe voorkom je een surfersoor?

Voorkomen is beter dan genezen! Zorg dat je daarom maatregelen neemt als je gaat kitesurfen. Aangezien het water van de Noordzee eigenlijk nooit boven de 18 graden komt is het aan te raden om ten alle tijden maatregelen te nemen als je gaat surfen. Ook bij een watertemperatuur van meer dan 18 graden is het krijgen van een surfersoor niet uitgesloten.

Zo voorkom je een surfersoor:

  • Houdt de gehoorgang zo warm en droog mogelijk
  • Draag speciale oordopjes tijdens je sessie (en als je op het strand staat)
  • Draag een neopreen kap bij erg koud weer

Er zijn speciale oordopjes te krijgen waarmee je het water op kunt, zoals Surf Ears.

Auteur

Schrijf een reactie