Ik schreef eerder al dat kitesurfen veel fijne gratis voordelen heeft maar al met al is het natuurlijk niet de goedkoopste sport. Maar wat kan je verwachten aan kosten als je begint met kitesurfen? En hoeveel moet je ongeveer opzij zetten om een echte kitesurfer te worden? In dit artikel geef ik je een idee van de kosten. Wat ben je minimaal kwijt om te beginnen en wat voor verborgen kosten zijn er?

Heb jij weleens berekend wat je al hebt uitgegeven aan het kitesurfen?

Wat ben ik kwijt om überhaupt te beginnen?

Het begint natuurlijk allemaal bij het nemen van goede lessen. Een 3-daagse cursus is een absolute aanrader en als je het kan lijden neem dan privélessen.

Kosten voor een 3-daagse privécursus: € 375,- tot € 550,-
Groepslessen zijn doorgaans goedkoper maar dan deel je je les.

Wat kost een eerste kitesurf set?

Om te kunnen starten heb je het volgende nodig:
(we gaan hier uit van nieuwprijzen)

 • Kite

Meestal is je eerste kite een 9 of een 10 meter. Daarna pak je er een kleinere en/of grotere bij voor als het harder of zachter waait. De prijs van een kite verschilt per merk.

Gemiddelde kosten voor een kite: € 1.300,-

 • Bar

Zonder bar wordt het lastig om een kite te besturen. Hetzelfde geldt hier als voor kites, de prijs van een bar verschilt per merk.

Gemiddelde kosten voor een bar: € 500,-
Meestal ben je iets goedkoper uit als je een kite + bar koopt. Een winkel is dan vaak wel bereid iets met de prijs te doen.

 • Board

Alleen een kite met bar is hartstikke leuk maar dan kom je niet veel verder dan wat bodydraggen. Wil je echt gaan varen dan is een board toch wel een vereiste.

Gemiddelde kosten voor een beginnersboard (incl. pads & straps): € 600,-

 • Trapeze

Dan heb je een kite en een board, maar toch wat zwaar om al die kracht alleen met je armen op te vangen… Tijd voor een trapeze!

Kosten voor een trapeze: € 150,- a € 250,-

 • Wetsuit

Het water in Nederland is vaak toch niet zo warm dat je er met een bikini en/of boardshortje instapt… Een 5/3 wetsuit is dan ook aan te raden. Zomers kan je ook kijken naar een 4/3 of 3/2.

Gemiddelde kosten voor een 5/3 wetsuit: € 250,-

 • Neopreen accessoires

Echte kitesurfers kiten natuurlijk ook gewoon in dit winter. Neopreen accessoires als handschoenen, schoentjes, een cap en bijvoorbeeld een windstopper zijn dan geen overbodige luxe.

Gemiddelde kosten voor deze accessoires (totaal): € 200,-

Super. Nu kan je eindelijk het water op!

Kitesurfer

Ben ik nu klaar?

Je gaat al snel merken dat je de smaak te pakken hebt en dat er dagen zijn dat het net te hard of te zacht waait voor jouw 9 of 10 meter kite. Dus daar komt de zoektocht naar een tweede kite. Gelukkig heb je de basis van je set al dus je moet enkel sparen voor de tweede kite (en eventueel een grotere/kleinere bar).

Als je eenmaal kitesurft en weet waar je allemaal op moet letten bij aanschaf zou je ook kunnen kijken naar een tweedehands kite.

Wat zijn de extra (verborgen) kosten?

Ha! Lekker zeg, alle spullen in huis… nu ben ik klaar. Helaas, vergeet het maar.
Vergis je er niet in wat je kwijt bent aan zaken als:

 • Benzine

Afhankelijk van waar je woont kunnen er de nodige benzine kosten bij komen kijken.

 • Hapjes/drankjes op het strand

Niks fijner dan een lekker koud/warm drankje na een goede kitesessie.

Aloha Wijk aan Zee

 • Reparaties

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je kite lek gaat of je doek scheurt.

 • Verzekering

Let op: kitesurfen wordt gezien als extreme sport en daardoor niet altijd gedekt door je WA verzekering. Wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent? Kijk dan eens naar sportzeker.nl.

 • Gopro

Jij staat nu te shinen op het water en wilt dat natuurlijk aan iedereen laten zien. Een actioncam (bv. Gopro) mag dan natuurlijk niet ontbreken.

 • Woo (of andere hoogtemeter)

Begin je als kitesurfer een beetje te springen? Dan wil je natuurlijk wel weten hoe hoog… Hoogtemeters als de Woo, Piq en Xsensr plak je op je board om zo je sprongen te meten.

 • Abonnementen op wind-apps

Niet alle wind apps zijn gratis. De meeste wind apps hebben een plus/pro versie waarvoor je een paar euro betaald. Wil je dagelijks voorzien worden van een uitgebreide en gedetailleerde forecast dan kan je kijken naar diensten als Surfweer (kosten per jaar: 72,50).

 • Kitesurfbag

Als je eenmaal verslaafd bent aan kitesurfen dan wil je ook naar de mooiste spots in het buitenland. Een kitesurfbag is dan wel makkelijk als je je eigen spullen mee wilt nemen.

Moet ik dan ook op kitesurf vakantie?

Nee, maar dat wil je tegen die tijd waarschijnlijk wel. Want er is niks zo fijn als kitesurfen met 30 graden in je bikini/boardshort.

Ook hier kan je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt low budget naar Texel (niet zo warm trouwens) of naar bekende kitesurf bestemmingen als El Gouna, Kaapstad, Dakhla, Mauritius, Zanzibar, Kaapverdië, etcetera.

Lees ook: Kitesurfen duur? 10x gratis voordelen van kitesurfen

Auteur

2 Comments

 1. De kosten voor de wind info staan er niet bij 😉 http://surfweer.nl/windsms Is ook snel al zo’n 72,– per jaar en mogelijk meer met de betaalde apps zoals windfinder, wisuki en windy!

  • Wanderlife Reply

   Je hebt helemaal gelijk! En zo nog veel andere ‘verborgen/vergeten’ kosten denk ik 😉

Schrijf een reactie