Kitesurfen in Nederland doen we veelal op de Noordzee, maar weten we eigenlijk wel hoe het precies zit met getij, stroming en golven? Hoe ontstaan golven en waar moet je rekening mee houden qua getij en stroming? Wat als de stroming dezelfde kant op gaat als de wind? In dit artikel geven we je meer uitleg over getij, stroming, golven, wind en hoe deze je kitesurf sessie kunnen beïnvloeden. Vaak spelen er meer factoren een rol maar we houden het bij de basis en belangrijkste factoren.

Getij, stroming en golven

Wat is een getij?

Van hoog naar laagwater wordt afgaand tij genoemd en van laag naar hoogwater opkomend tij. Beter bekend als eb en vloed. Eb staat voor het laagste waterpijl en vloed voor het hoogste. Getijden ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde. De maan trekt aan het water waardoor het water in de zee een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon waardoor de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt verschilt. Hierdoor wisselen hoog- en laagwater elkaar af. Ook de zon speelt een rol, maar aangezien deze verder weg staat is deze veel kleiner.

Getijstromen

Doordat het water zich van hoog naar laag, en andersom, beweegt ontstaan er aan de Nederlandse kust twee getijstromingen. De vloedstroom gaat ongeveer 2 uur voor hoogwater lopen en loopt evenwijdig aan het strand in noordelijke richting. De vloedstroom duurt tot ca. 4 uur na de hoogste waterstand. Daarna komt een periode van ‘kentering’ die ca. een uur duurt, vervolgens komt de ebstroom die van noord naar zuid stroomt. De ebstroom loopt van 3 uur voor laag water tot 2 uur na laagwater. De vloedstroom is doorgaans sterker dan de ebstroom.

De invloed van getijstroming op je kitesurf sessie

Deze stromingen kunnen voor- en nadelen hebben op je kitesurf sessie. Gaat de stroming in dezelfde richting als de wind, dan is dit een nadeel. Je moet dan tegen beide krachten in vechten. Zowel de wind als stroming sturen je dezelfde kant op. Voorbeeld: ZW-wind gaat van links naar rechts (vanuit het ZW’en naar het NO’en) en de vloedstroom ook, waardoor je snel downwind gaat. Je hebt dan meer wind nodig om dus goed te kunnen varen. Staat er een ZW-wind (links naar rechts) en begint de ebstroom (rechts naar links), dan wil de ebstroom jou tegen de wind in duwen, wat uiteraard gunstig is. Als er voldoende wind staat maakt de stroming echter niet zoveel uit, vooral als het net aan is qua wind kan het ervoor zorgen dat je net wel of net niet kunt varen.

Bijzondere getijvormen

Er zijn factoren die voor variaties op het getij kunnen zorgen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het weer maar ook veranderingen in de positie van de zon en maan t.o.v. elkaar zijn van invloed. Deze factoren kunnen zorgen voor:

  • spring- en doodtij
  • wantij
  • dubbel eb en vloed

Hoe ontstaan golven?

We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen wat golven zijn (alhoewel…) maar weet je ook hoe ze ontstaan?

Voor het ontstaan van golven moeten we dieper de zee op. Wind blaast over water waardoor er kleine rimpels ontstaan, trekt de wind verder aan dan groeien deze rimpels. De wind voegt energie toe aan het water waardoor de golf ontstaat. Naast wind speelt ook het temperatuurverschil tussen lucht en zeewater een grote rol. Is de lucht stukken kouder dan het zeewater, dan groeien de golven sneller dan normaal. Naast deze factoren kan het getij ook van invloed zijn op het ontstaan van golven.

Type golven (swell)

Er zijn twee verschillende type golven (swell) die de surf condities beïnvloeden:

  1. Wind swell: deze golven ontstaan door de wind, de golven zijn daardoor korter.
  2. Ground swell: dit zijn de krachtigste en beste soort golven en komen van ver op zee. In Nederland komt dit niet veel voor omdat Engeland de weg blokkeert.

Meestal hebben we in Nederland te maken met wind swell.

De invloed van golven op je kitesurf sessie

Niet alleen stroming en getij is van invloed op je kitesessie en de maat kite die je pakt maar ook de golven. Zijn de golven hoog/krachtig, dan heb je dus meer power nodig in je kite om daar overheen te komen. Ben je net begonnen met kitesurfen? Dan kunnen golven het varen behoorlijk bemoeilijken.

Er zijn ook een aantal kitesurf-disciplines die juist golven nodig hebben! Voor de big air discipline zijn golven een ideale kicker om je sprong in te zetten en de waveriders hebben ze juist nodig om met hun directional/waveboard golven te kunnen rijden (anders valt er weinig te ‘wave’-riden).

Vaar jij liever op zee (in de golven) of op vlak water?

Lees ook: Weerkunde voor kitesurfers: lokale windeffecten

Apex Adventures

Auteur

2 Comments

Schrijf een reactie