Waarom geven al mijn wind apps een andere voorspelling? Windfinder geeft 20 knopen, Windguru 25 knopen en Windy maar 16 knopen. Herkenbaar? Dat komt omdat de verschillende wind apps verschillende weer-/windmodellen gebruiken. Waarschijnlijk heb je termen als GFS, WRF, Hirlam en Harmonie weleens voorbij zien komen in apps of op websites.
Wat is nu het verschil tussen al deze modellen en hoe moet je ze interpreteren? Hoe nauwkeurig en betrouwbaar zijn ze?
Het lezen van wind apps en -modellen
Als je regelmatig websites / apps als Windfinder en Windguru checkt komen de termen GFS en WRF je wellicht bekend voor. Dit is een greep uit de vele modellen die je tegen kunt komen. Welk model het beste is, is lastig te zeggen en hangt af van veel verschillende factoren.
Elk weerinstituut die een model ontwikkelt geeft er een eigen naam aan. Zo is het GFS (Global Forecast System) model bijvoorbeeld ontwikkeld door de National Oceanic and Atmospheric Administration, het weerinstituut van de Verenigde Staten.
GFS en WRF zijn veel gebruikte modellen in Europa, en daarbuiten. Specifiek voor Nederland zijn er aanvullende modellen als het HiRLAM-model (van het KNMI) en het HARMONIE-model.
Resolutie & nauwkeurigheid van een model
Belangrijk is de resolutie van een model. Vaak staat er achter een model een resolutie, zoals 9km of 27km. Hoe hoger de resolutie, des te kleiner de gridafstand. Hoe hoger de resolutie, des te verder je dus kunt inzoomen. En des te verder je kunt inzoomen, des te meer details je in de verwachtingen kunt zien.
Aan de resolutie kun je dus al deels inschatten wat de kwaliteit is. Echter is het iets complexer en hangt het, zoals we al zeiden, van veel factoren af. Belangrijk in de berekening is ook welk model is toegepast. Een eenvoudig model, met een fijne resolutie, kan minder goed zijn dan een geavanceerd model die dagelijks geüpdate wordt voor een groot gebied.
Het kan daarnaast goed zijn dat een heel nauwkeurig model een hoog of laag drukgebied ziet wat vervolgens maar iets hoeft te verschuiven waardoor het niet meer zichtbaar is. Terwijl een model met een iets lagere resolutie dit hoge of lage drukgebied nog wel meeneemt in de verwachting.
Naast je blind te staren op een model is het dus ook belangrijk om te kijken wat voor weer het wordt. Is het overal zonnig en strak blauw of hangen er buien voor de kust?
Veelgebruikte modellen: GFS, WRF, HiRLAM en Harmonie
GFS model
Het GFS model (Global Forecast System) is ontwikkeld door de National Oceanic and Atmospheric Administration, het weerinstituut van de Verenigde Staten. Het is een numeriek model, wordt 4 keer per dag bijgewerkt en kan tot 16 dagen vooruit een verwachting maken. Het model heeft een interne resolutie van 28 km. Het model heeft een minder hoge resolutie maar kan wel verder vooruit kijken.
WRF model
Het WRF model wordt gebruikt voor de meeste landen van Europa en de Middellandse Zee. De hoogst mogelijke resolutie van WRF is op dit moment 3km. Zo’n hoge resolutie vraagt om veel rekenkracht, daardoor is het dekkingsgebied van dit model (nog) niet zo groot. De voorspelling is enkel voor de komende 48 uur en wordt 4 maal per dag bijgewerkt.
HiRLAM
Het HiRLAM model (High Resolution Limited Area Model) is gemaakt in samenwerking met een aantal Europese meteorologische instituten waaronder het KNMI. De naam zegt het al; ‘hoge resolutie, limited area’.
Harmonie
Naast HiRLAM is Harmonie ook een model van het KNMI. Het model is afgesteld op het weer in Nederland en de directe omgeving. Het voordeel van het Harmonie model is de hoge resolutie (2,5km). Omgerekend betekent dat dat ons land opgedeeld wordt in ca. 6.800 vakjes. Het model kijkt, door de hoge resolutie, 72 uur vooruit. Het model is dus erg geschikt voor de weersvoorspelling op korte termijn.
Conclusie
Het is dus niet zo 1,2,3 te zeggen welk model het beste is. Wel kun je zien welke modellen nauwkeuriger zijn (= hoge resolutie). Dit is niet per definitie het beste model aangezien het af hangt van de verdeling van hoge- en lage drukgebieden en bijbehorende fronten. Het is dus van belang om goed te kijken wat het weer in het algemeen doet en je eigen interpretatie toe te voegen aan de modellen.
Lees ook:
Weerkunde voor kitesurfers: getij, stroming en golven
Weerkunde voor kitesurfers: winden aan de Middellandse Zee
Weerkunde voor kitesurfers: lokale windeffecten
2 Comments
Maar check ook vooral het ECMWF model! Europees model en vaak best nauwkeurig. Zit bijvoorbeeld in de app windy (die met een rood logo) en geeft voor 5 dagen voorspellingen.
Klopt! Dat is inderdaad ook een mooie 🙂