De meeste fanatieke kitesurfers gaan minimaal 1 keer per jaar op kitesurf vakantie. De landen rondom de Middellandse Zee zijn, met name in de zomermaanden, populaire bestemmingen voor kitesurfers. Maar weet je eigenlijk wel met wat voor soort winden je te maken kan krijgen? Ooit gehoord van de termen Meltemi, Mistral of Sirocco? In dit artikel lichten we 5 lokale winden uit die je tegen kunt komen in de landen rond de Middellandse Zee.
5x lokale winden aan de Middellandse Zee
-
Sirocco
De Sirocco wind (sahara wind) waait vanaf Noord-Afrika de Middellandse Zee op. De lucht is warm en droog maar als de wind het water oversteekt wordt de lucht klam en vochtig. Mensen klagen vaak over slapeloosheid, sloomheid en migraine. De Sirocco neemt vaak sahara zand mee wat zelfs bij ons in Nederland terecht kan komen. Hoe men de wind noemt verschilt per land, de meest bekende naam is Sirocco, andere benamingen zijn Chili, Ghibli, Khamsin, Shamal, Leveche, etc.
Waar: De wind kan overal aan de Middellandse Zee ontstaan maar komt het meest aan land in het zuiden van Italië. Je kan dus te maken krijgen met deze wind op bekende kitesurfbestemmingen als Sardinië en Sicilië.
Periode: De Sirocco komt het hele jaar voor, maar heeft een voorkeur voor februari tot en met juni. De wind kan wel anderhalve dag aanhouden en is meestal zo’n 5 tot 8 bft.
- Levante
Levante ontstaat in het westen van het Middellandse Zee-gebied, tussen Spanje en Noord-Afrika. De wind komt tot stand door een hogedrukgebied boven Europa en een lagedrukgebied bij de kust van Algerije. De wind waait vanuit het oosten naar het westen. Zodra de wind door de straat van Gibraltar gaat versnelt hij door het ‘windtunneleffect’ maar boven de Atlantische Oceaan verliest hij weer in kracht. De wind kenmerkt zich door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad.
Waar: De wind komt het meest aan land in het zuiden van Spanje. Tarifa is een van de populairste kitesurfbestemmingen van Europa en dankt dit mede aan de Levante.
Periode: De Levante komt het hele jaar door voor maar waait het sterkst in de zomermaanden (juni t/m augustus). Aangezien het verschil tussen de grond- en luchttemperatuur in de winter niet zo groot is, is de Levante dan minder aanwezig.

-
Meltemi
De Meltemi wind waait in de zomer over de Egeïsche Zee en is vooral te voelen op de Griekse Eilanden en aan de Turkse westkust. In Griekenland wordt de wind de Etesische wind genoemd. De wind steekt snel op en kan aantrekken tot 7/8 bft. Watersporters als zeilers worden dan ook vaak verrast door deze wind en kunnen hierdoor in de problemen komen. Ook de parasols en stoelen op het strand kunnen omgeblazen worden.
Meltemi ontstaat met warm weer als er geen wolkje aan de lucht is. Vaak ligt er een lagedrukgebied boven India met uitlopers richting Turkije. Het Azorenhoog (subtropisch hogedrukzone) is sterk en breidt zich uit richting de Middellandse Zee. Dit is de basis van de Meltemi. Met warm weer ontstaat boven het Turkse vaste land een thermische laag die de Meltemi aanzwengeld.
Waar: De Meltemi is vooral te voelen op de Griekse Eilanden en de westkust van Turkije. Dit maakt bestemmingen als Kos, Rhodos, Naxos, Paros en Gokova tot populaire wind- en kitesurf bestemmingen.
Periode: De Meltemi waait van in de periode half mei tot half september. Het is dan erg warm op het land en de wind wordt dan ook ervaren als aangenaam.
-
Mistral
De Mistral is een koude noordelijke valwind in Frankrijk. Koude lucht uit de poolstreken stroomt ver zuidwaarts Europa in en komt boven het warme zeewater uit. In de Golf van Genua ontstaat een actieve depressie. Door de depressie worden de luchtdrukverschillen vergroot en gaat het harder waaien. De Mistral kan extreme vormen aannemen met windsnelheden van 130 km/uur. De Mistral waait doorgaans 4 dagen achter elkaar.
Waar: De Mistral speelt vooral een rol in Zuid-Frankrijk en wordt ook wel de ‘beruchte wind’ genoemd.
Periode: De Mistral komt voornamelijk voor in de lente en winter maar ook in andere seizoenen kan deze wind opsteken.
- Bora
Bora is een gevreesde wind in het Adriatische gebied en ontstaat als er een hogedrukgebied boven het vasteland van de Balkan ligt. Bora kruipt over het kustgebergte en stort zich met grote kracht op zee. Bora is dan ook een ‘valwind’. De wind steekt onverwachts op en daardoor worden veel watersporters erdoor verrast. Bora zorgt plaatselijk voor windstoten van 200km/uur.
Waar: Als kitesurfer heb je vooral in het noordoosten van Italië en de kust van Kroatië te maken met deze wind.
Periode: Bora waait vooral tijdens de wintermaanden maar kan ook in de zomer voorkomen. In de winter kan de wind dagen aanhouden en in de zomer vaak een paar uur.