Ga je met de auto naar je wintersportbestemming in Oostenrijk en rij je over de snelweg? Dan heb je een vignet nodig! Een vignet is niet heel duur maar er zijn bestemmingen in Oostenrijk waar je ook naartoe kunt rijden zonder op de snelweg terecht te komen. Ga je naar Saalbach, Zell am See of Kaprun en pak je de kortste route? Dan kom je sowieso al geen snelweg tegen.

In dit artikel een aantal tips om naar je wintersportbestemming te rijden zonder een vignet nodig te hebben.

Zonder vignet naar je wintersportbestemming, de routes:

Saalbach, Zell am See & Kaprun

Ga je op wintersport vakantie richting Saalbach, Hinterglemm, Leogang, Fieberbrunn, Kaprun of Zell am See? Neem vanaf de A8 München-Salzburg de afslag Siegsdorf. Je rijdt dan langs de Chiemsee en pakt vlak daarna de afslag. Dit is doorgaans ook de kortste route! Een ander voordeel is dat je via deze route geen last hebt van de drukte aan de grens. Na de afslag volg je de borden naar Inzell, Lofer en Zell am See. Als je naar Saalbach/Hinterglemm gaat neem je bij Maishofen de afslag. Voor de richting Zell am See/Kaprun rij je rechtdoor.

Skiwelt Wilder Kaiser & de Kitzbuheler Alpen via Kufstein

Rond Kufstein gold tot 2013 een uitzonderingsregel, rij je daar tegenwoordig over de snelweg dan riskeer je een boete. Voor het stuk snelweg naar Kufstein-Nord van welgeteld 1,5 kilometer heb je tegenwoordig een vignet nodig.

Je kunt nog steeds naar je wintersportbestemming zonder de snelweg te pakken maar je zult er de lokale bevolking niet heel vrolijk mee maken. Je neemt de laatste afslag voor de grens op de A93 en pakt de rondweg van Kieferfelden (de 2589). Je rijdt daarna via de Kufsteiner Strasse de grens over en de B171 op. De B171 gaat over op de A12 en daarna door als de B173. Vanaf Böcking wordt het de B179 en kun je naar de dorpen in de Skiwelt Wilder Kaiser. Wil je naar de Kitzbuheler Alpen? Dan rij je nog een stukje door richting St. Johann in Tirol en daar de B161 op.

Heb je meegeschreven? 😉

Wintersport vakantie

Het Zillertal (Gerlos, Hintertux & Mayrhofen)

Zin in een feestje tijdens de wintersport? Dan ga jij waarschijnlijk richting Gerlos of Mayrhofen. Deze dorpen staan bekend om hun levendige apres-ski! Neem in Duitsland op de A8 de afslag bij Irschenberg naar de 472 richting Miesbach. Daarna pak je de 318 en de 307 naar de Achenpas, je gaat dan de grens over en rijdt via de B181 langs Pertisau het Zillertal in. De route is overigens net zo snel en lang als wanneer je de snelweg pakt.

Serfaus, Fiss & Ladis

Niet de makkelijkste route omdat de navigatie je waarschijnlijk anders zal sturen. Je pakt vanaf Reutte de Fernpass naar Imst. Ja, deze route is vignetvrij maar de kans is groot dat je navigatie je vanaf Imst over de Inntalautobahn stuurt en dan heb je een vignet nodig. Let ook op dat je niet via de Landeckertunnel rijdt maar via de stad Landeck en op deze manier de tunnel omzeilt.

Stubaital & Zuid-Tirol

Je kunt zonder vignet naar de Brennerpas rijden alleen je doet er wel een uur langer over… Aan jou de keuze of je dat de kosten van een vignet waard vindt. Toch zonder vignet naar de Brennerpas? Neem dan vanaf München de 95 richting Garmisch-Partenkirchen en rij via Seefeld naar Zirl, ga daar niet de A12 op maar volg de B171. Je komt langs het vliegveld van Innsbruck en pakt daarna de B174 en B182. Via deze route heb je geen vignet nodig en betaal je ook geen tol.

Alpbachtal

Je hebt geen vignet nodig als je vanaf München via de Tegernsee/Achenseepas naar Alpbachtal rijdt. Deze route is overigens net zo lang als via de snelweg!

Geen zin in moeilijke routes en gewoon via de snelweg? Bestel dan ruim van te voren een digitaal vignet of haal een vignet bij een van de tankstations in Duitsland (dit is goedkoper dan bijvoorbeeld via de ANWB).

Bron: wintersportoostenrijkgids.nl

Lees ook: Wintersportvakantie in het Salzburgerland

Auteur

Schrijf een reactie